Как да се науча да летя с парапланер?

Начало » Как да се науча да летя с парапланер?
  • 12 март 2020

Гравитацията е повече от сила на природата – тя е изпитание за смелост и въображение. Парапланеризмът е красив отговор.

Парапланеризмът е екстремен спорт, при който пилотите летят задвижвани само от вятъра и гравитацията. Toвa не е спорт, който можеш да научиш самостоятелно. Препоръчително е да се учиш да летиш с парапланер като преминеш обучителен курс. Постигането на мечтата за самостоятелно летене ще бъде вълнуваща и запомняща се част от твоето житейско приключение. Всичко е ново и дори най-малките полети ще бъдат огромни постижения.

Ако четеш това, вероятно си мечтал или сънувал да полетиш като птица и си готов да започнеш.

Решението ти да се гмурнеш в света на летящите хора трябва е да е обмислено, защото веднъж като се докоснеш до свободата на полета, всичко се променя.

Можем да сравним процеса на обучение в пилот на парапланер с това за шофьор на автомобил.

Стъпките и елементите са едни и същи.

Отговори си на тези три въпроса и ако имаш три положителни отговора, значи е назрял момента да се учиш да летиш с парапланер.

  1. Убеден ли си, че искаш да придобиеш и това умение?
  2. Имаш ли възможност да отделиш време и финансов ресурс?
  3. Ще бъдеш ли постоянен, осъзнат и упорит в обучението си?

ПЪРВООО…………

Необходимо е внимателно да избереш спортен клуб за обучението си. Това са най – важните хора, на тях ще трябва да се довериш. Всъщност този процес е двустранен. И те трябва да изпитват сигурност в теб и да ти се доверят. Необходимо е да им покажеш, че имаш желание да се учиш, а не да действаш необмислено при първата доза адреналин.

ВТОРООО……

Да се свържеш с тях и да обсъдите възможните варианти. Стандартно в България всичко клубове си имат програма и график за обучение.

Ние от Fly Academy имаме дългогодишен опит в обучението по парапланеризъм. Предлагаме групови и индивидуални занимания. Също така и курсове от еднодневен опознавателен курс до 5 дни за начално обучение. (ЛИНК КЪМ МАГАЗИНА ОБУЧЕНИЕ)

ТРЕТОООО………трябва да знаеш..

За да се учиш да летиш не е нужно да имаш опит, но е важно да си в добра физическа форма. Въпреки че не се изискват медицински прегледи, трябва да си в добро здраве. Ако страдаш от някакво заболяване трябва да ни уведомиш и да се посъветваш с твоя лекар.
В хода на един тренировъчен ден ще имаш периоди на интензивна активност и ще се сблъскваш с различни метеорологични условия. Затова е добре да си облечен подходящо с леки, но топли дрехи за планина и обувки обхващащи глезена.

Чифт тънки ръкавици са от съществено значение, защото предпазват не само от студ, но в процеса на обучение ще разбереш J, че са важен елемент от екипировката.

ЧЕТВЪРТОООО……….да се подготвиш добре за това приключение

Ще започнеш с изучаването на речник, важен за процеса на обучение и летене като „ сбруя” „колани” „подлитане” и т.н.Този нов речник ще помогне на теб и твоя инструктор през следващите седмици, месеци и години. Първите ти дни, в зависимост от времето, обикновено са съсредоточени в тренировките на земята, така наречената ИГРА НА ЗЕМЯТА или Граунд хендинг, кайтинг – основен градивен елемент в процеса на обучение по парапланеризъм. Правилото е, че както се държи парапланера на земята, така се държи и във въздуха. Всичко, което правиш на земята, е пряко свързано с това как крилото ще реагира във въздуха. Така че е важно да имаш много добро разбиране за поведението на парапланера преди краката ти да напуснат земята. Това е труден период и за двете страни, защото усета и успеваемостта при всеки е различна. Тук трябва да кажем, че програма на Fly Academy за обучение има утвърдени стъпки и не пропускаме елементи, докато не видим, че може да продължим безопасно напред.

Кайтингът е най-важният елемент за развитието ти като пилот и в началото е малко смущаващ, но става изключително забавен накрая.

ПЕТОООО………..бъди готов за това..

Първите ти дни на обучение ще прекараш научавайки всички елементи на екипировката и правилната обстановка за осъществяване на първите подлитания и начални полети. На специален стенд ще пробваш сбруята, в която ще седиш докато летиш. След като овладееш контрола на парапланера на земята, което не е толкова лесно, колкото изглежда, ще бъдеш научен да излиташ и да кацаш. Първите ти полети ще бъдат по права линия само на няколко метра над земята. Малките първи полети на тренировъчния хълм ще бъдат едни от най-запомнящите се. Когато покажеш овладяване на предадените уроци, ще преминем плавно към по –високите места за летене и така, стъпка по стъпка, ще те научим да летиш самостоятелно.

ШЕСТОООО……ние сме отговорни за теб..

По време на обучение ще имаш радио връзка с инструктора. Използват се радиостанции с голям обхват, преди всеки полет се прави пред полетен брифинг, където се разясняват моментните метео условия, като се коментира и прогнозата за времето. Защото най – важният елемент за безопасно обучение е подбирането на подходящото време за полети. Слушането и разбирането на обясненията са важни, ако нещо не ти е ясно просто питай, пак питай. Така ще се изгради симбиозата инструктор – ученик и всеки ще си има отговорност.

СЕДМОООО…………

Трябва да покажеш на инструктора си, че си придобил знанията за безопасно летене, подбор на правила екипировка, техники на излитания и заходи при кацане, поведени на парапланера във въздуха и т.н.

Парапланерите са летателни апарати и както при всяко въздухоплавателно средство, внимателно структурираното професионално обучение е от съществено значение, за да се избегнат сериозни инциденти. Летателната подготовка е вълнуваща, физическа и предизвикателна.
Научаването на нов набор от умения, речник и мускулна памет може да бъде трудно – но наградата от летенето си заслужава!

Парапланеризмът предлага преживяване на пълна свобода и чиста радост. Ако някога си стоял гледайки в небе и си мечтал да полетиш и да се рееш като птиците в небесната шир – парапланеризмът е начин да превърнеш тази мечта в реалност!