Сопот – любимото място за приключение с парапланер, почивка и… натурален сладолед

Начало » Сопот – любимото място за приключение с парапланер, почивка и… натурален сладолед
  • 14 декември 2018

Почивка в Сопот..

Пътуванията са вълнуващо приключение през всички сезони. Да бъдеш близо до природата и да ѝ се наслаждаваш в цялата ѝ прелест и красота, е един от най-добрите начини да се заредиш с енергия.

Все още се колебаеш какво да правиш през уикенда? Отговорът е ясен– организирай пътуване! Някъде наблизо. Някъде, където разходките в планината се съчетават чудесно с посещенията на музеи и забележителности. И най-вече с практикуването на екстремен спорт като парапланеризма. Само на час и половина път от София и на половин час от Пловдив те очаква това малко градче, предлагащо толкова много възможности за добро прекарване.

Но къде има такова място?

Едно малко старопланинско градче те очарова със своя възрожденски дух, спираща дъха природа и с прекрасните си условия за туризъм. Това е град Сопот.

Почивката в Сопот или туризъм в околностите му ще изпълнят твоя уикенд с прекрасни емоции.

Защо Сопот е толкова специален?

В рамките на един уикенд можеш да съчетаеш разнообразни активности и да се отдадеш пълноценна активна почивка в Сопот. От опознаване на природните красоти на едно от най-красивите кътчета в България. До посещение на културни забележителности и екстремно преживяване, изпълнено с адреналин, каквото e тандемният полет с парапланер.

Напоследък в региона се наблюдават редица инфраструктурни подобрения. Това прави локацията лесно достъпна и изключително привлекателна за организиране на уикенд ваканция.

Музеи и забележителности в град Сопот

Мястото пленява с красотата на природата в Централен Балкан и с автентичната си атмосфера. Някога център на Възрожденската култура, днес в Сопот се намират множество музеи, някои от които са част от 100-те национално-исторически обекта. Сред тях е и родната къща на великия български поет и писател Иван Вазов, която всеки българин трябва да посети. Други интересни сгради в Сопот от периода на Възраждането (18в. – 19в.) са Фратевата, Шошевата, Бъдината, Хаджи Манчовата и Тумбалиевата къща.

В града и околността има още интересни забележителности – Девическият метох “Въведение Богородично”, Сопотският манастир “Св. Спас”, Аневското кале – крепост от 12-14 век., Сопотското кале, църквата „Св. св. апостоли Петър и Павел“, Девическото (Радино) училище, построено през 1851 година и едно от първите девически училища в България,  Етнографски и занаятчийски център „Сопотски еснафъ“, Дядо Стояновата воденица и др.

Почивка в Сопот, но къде да се настаниш?

От гледна точка на настаняване, в Сопот и в близост до него има множество хотели, хижи и къщи за гости. Като в последните за закуска се предлагат току що приготвени мекици и палачинки с домашно сладко, ако си почитател на т.нар. селски туризъм. За по-големи компании има и къщи за настаняване без хазяи.

Лифт Сопот и комплекс „Гнездото“ – място за много изкушения и приключения

До градчето се намира обновеният седалковлифт с прилежащия към него модерен комплекс „Гнездото“. Той включва басейн, ресторант, кафене и най-добрата джелатерия в централна България.

Сладоледът, който можеш да опиташ тук, е изцяло натурален, с истинско мляко, което всеки ден се доставя от близката ферма. Приготвя се на място и не просто очарова, а е и една от основните причини, която ще те накара да искаш да се връщаш тук всеки път, когато имаш възможност.

Комплексът и услугите, които предлага, получават широк отзвук в социалните мрежи. Голяма част от посетителите ги препоръчват и оценяват високо своята почивка в Сопот. Това е още едно доказателство, че си заслужава да ги включиш в маршрута си. Интересен факт е, че шеф-готвач в ресторанта е участничката от Мастър шеф 2017 Росица Иванова.

Когато планираш пътуването си, имай предвид, че от началото на ноемрви  до края на април лифтът и заведенията работят от петък до неделя между 09:00 и 16:30ч.

От първа до втора станция лифтът те изкачва на 1389 метра надморска височина до местността Почивалото. А ако се возиш до последната станция, ще се качиш на 1650м. надморска височина в близост до хижа Незабравка.

За да е приятна твоята разходка виж времето и работния график на лифта.

Your Content Goes Here

Планински туризъм около Сопот

Около Сопот има много хижи, до които може да се стигне по маркирани пътеки. Една от тях е  именно хижа „Незабравка”, от която започват разнообразни туристически маршрути – до вр. Левски, хижа Добрила, хижа Амбарица, хижа Дерменка и др.

Да полетиш с парапланер над Сопот

И не на последно място. Не забравяй, че можеш да организираш своята почивка в Сопот така, че да изживееш едно екстремно и вдигащо адреналина приключение. То ще остави в теб незабравими спомени. Сопот предлага чудесни условия за парапланеризъм. Както за напреднали, така и за абсолютно начинаещи. Тандемният полет с парапланер е изживяване, което не бива да пропускаш, когато посещаваш тази дестинация.

Природните особености, релефът и микроклиматът в котловината несъмнено оправдават етикета на Сопот като “най-добро място за летене с парапланер в България”. По време на полета виждаш цялото старопланинско било на изток чак до вр. Вежен. На запад до първенеца на Стара планина – връх Ботев и на север –  вр Левски и връх Купена. Погледнеш ли на юг, ще се насладиш на красивата Карловска котловина и Средна гора, а в далечината – на силуетите на Родопите и Рила.

Сопот е дестинация, която определено си заслужава. Дори само заради факта, че имаш възможността да изживееш толкова много различни емоции на едно място. Как да не потеглиш натам още следващия уикенд?