Локация за полет с парапланер Синилка: град Сливен

  • Актуално към: 2022 г.

В района на Сливенска област има 4-ри основни места обособени за стартови площадки, а именно връх Гребенец местност Синилка с два старта в зависимост от вятъра и хълмовете над селата Глуфишево и Панаретово. 
 
В полет с парапланер над местност Синилка ще откриеш контраста между недокосната планинска природа и обработваемите плодородни полета в областта. Още с пристигането на мястото за старт на запад се открива смайваща гледка към природен парк „Сините камъни”. Виждаш сгушения между скалите хотелски комплекс и един от символите на града –  телевизионната кула.

От височина 1500 м. н.в. на север се откриват малките китни села Жеравна и Медвен, а ако знаеш къде се намира гр.Котел, ще го намериш, ако се загледаш на северозапад. На запад, в полите на Балкана, се е разположил град Сливен. Една от легендите за произхода на името на града е сливането на трите реки, преминаващи през него – Асеновска, Новоселска и Селишка.

На юг, на фона на хълмовете Бакаджиците, е град Ямбол, а на изток ще видиш как намалява височината на всеки хребет и Стара Планина се слива с полето. При добра видимост на югозапад се открива силуетът на красивите Родопи.

За търсещите красота на залеза препоръчваме това място за късни вечерни полети.

Tandem Sliven Sinilka

Локация Синилка е една от най – приятните за досег до спорта парапланеризъм. Мястото е подходящо за всички видове полети, Панорама, Прелет, Акро Адреналин, Полет за Двама, Летателен апарат по избор – парапланер, и Обучение по парапланеризъм.

Освен летене с парапланер, локацията предлага и допълнително изживяване офроуд приключение, защото до мястото за излитане се стига с високо проходим автомобил.

Локацията е идеална за височинен полет с парапланер целогодишно. Благодарение на климата, тук има изобилие от топли слънчеви дни. Може да съчетаеш полета с парапланер над планината с приятна почивка в района на гр. Сливен в блага на сайта ще откриеш информация за Сливен.

ОЩЕ ЗА ЛОКАЦИЯТА

ИМЕ НА СТАРТА

  • Връх Гребенец намира се в местност Синилка с надморска височина 940 метра. Подходящ за излитане при вятър идващ от посока запад или изток.

ИМЕ НА МЯСТОТО ЗА КАЦАНЕ:

  • Кацането е на голяма равна хубава поляна в подножието на планината. До мястото се стига с автомобил.
    Линк в Google.

ВЪЗМОЖНИ МЕСТА ЗА СРЕЩА С ИНСТРУКТОРИТЕ:

ДОСТЪП ДО СТАРТА:

  • До старта на Синилка се стига с наш Джип специално подготвен за целта. Времетраенето на пътуването е 25 -30 мин в зависимост в кой период от годината се качваме и какво е състоянието на горския път. Джипът е 7 местен и има допълнителен багажник на тавана за екипировката.

УПЪТВАНЕ ДО КАЦАЛКАТА:

  • Упътване до мястото за кацане: 

Директен линк в Google 

Прочети внимателно:

Ако идваш от Запад или Юг (посока София, Ст. Загора или Ямбол) и се движиш по околовръстен път на Сливен, след кръговото кръстовище на разклона Сливен – с. Тополачане, караш още 1 километър посока Бургас (село Калояново) и преди мост на малък канал завиваш по черен път наляво към планината посока север. На следващия мост наляво до изоставена сграда (подстанция), завиваш покрай нея на север към планината и кацалката е 500 метра по черен път.

Ако идваш от посока Изток ( Айтос, Бургас, Варна) след село Калояново караш около 4 километра и веднага след малък мост завиваш надясно посока север към планината. На следващия мост наляво до изоставена сграда (подстанция), завиваш покрай нея на север към планината и кацалката е 500 метра по черен път.
До мястото за кацане се стига с нормален автомобил, пътя е макадам, асфалт и в последната си част черен.