Растение в осветителна крушка, символизиращо ползите и значимостта на екосъобразността и рециклирането

5 лесни стъпки за по-чиста и красива природа

 • 28 април 2023

Ако поставим всички камиони с боклук които генерираме за 1 година един до друг, разстоянието което те ще заемат ще бъде половината разстояние до Луната или ~ 191 511км.

По-голяма част от времето си, ние от Fly Academy прекарваме летейки над различни места из България. Всяко от тях със своята богата природа и красота.  Малкият размер на държавата ни, ни превръща в огромни късметлии: един ден летим над морето, а на следващия над прекрасните ни планини. Няма как всичко това да не ни кара все повече и повече да обръщаме внимание на природата и грижата, която се полага за нея.

През последните години темата за опазването на околната среда става все по-актуална. Тя засяга както хората, животните, така и всички живи организми и  бъдещите поколения.  Намаляването на нашия отпадък и създаването на устойчиви навици е жизненоважно за постигането на една по-чиста и красива природа, на която да се радваме.

 

Ето защо искаме да ти споделим 5 лесни стъпки, чрез които може да допринесеш за по-добро и чисто бъдеще:

 1. Знаеш ли, че средно всеки човек използва 167 пластмасови бутилки за еднократна употреба всяка година. Намали своята употреба на пластмаса като използваш термо бутилка за многократна употреба от неръждаема стомана.

Може да разгледаш различни дизайни на термоси на сайта на приятелите ни от Sippos.

Предимства на термо шишетата Sippos:

 • Изработени са от стомана, а тя е най – рециклираният материал в света. Той може да се рециклира отново и отново без да намали качеството крайния продукт.
 • Запазват водата гореща за 12ч. студена за 24ч.
 • Издръжливи и дълготрайни. За разлика от пластмасовите бутилки, които се пукат, чупят или протичат, стоманените са устойчиви на груба употреба. При тях е доста по-малко вероятно да се пукнат или да протекат, което ги прави използваеми за години напред.
 • Лесни за почистване и поддръжка.
 • Стилни и персонализирани. От Sippos предлагат и персонализиране на бутилките си, чрез гравиране.  Може да изпишеш името си или вдъхновяващ текст, който да те кара да се усмихваш всеки път, в който отпиваш. А също така можеш да добавиш и държач в цвят по избор.
 • Рентабилни. При първоначална покупка термосите са по-скъпи, но в дългосрочен план са по-рентабилния вариант. Тъй като са издръжливи и дълготрайни, не ти се налага да купуваш нови шишета, което ти спестява пари.
Термо бутилка Sippos за топли или студени напитки, изработена от стомана за многократна употреба
 1. Използване на торбички за многократна употреба.

Пластмасовите торбички са едни от най-използваните продукти в ежедневието ни. Те са евтини, удобни и лесно достъпни, но също така те имат негативно влияние върху околната среда. Средното време, за което използваме найлоновите торбички е около 12 минути, а разлагането им в природата отнема стотици години. Също така те са изключително опасни за животните, защото доста често те ги бъркат за храна и се задавят или оплитат в тях. Торбичките за многократна употреба са една практична и удобна алтернатива. Достъпни са и в повече магазини за пазаруване, така че още следващия път, в който пазаруваш можеш да се сдобиеш с такава. Също така се предлагат и специални мрежести торбички за плодове, зеленчуци и хляб.

 

 1. Използване на кутии за храна и прибори за многократна употреба

На никой не му е приятно когато отиде на разходка или пикник сред природата и да намери отпадъците на хората, които са били там преди него. Един лесен начин да предотвратиш това е като си носиш преизползваеми кутии и прибори. Те са лесен и ефективен начин да намалиш отпадъците си. Можеш да ги откриеш във всякакъв размер и дизайн, който да пасне идеално на нуждите ти.

 1. Разделно събиране на отпадъци и рециклиране

Рециклирането е процес на събиране и обработване на материали, които иначе свършват на боклука и превръщането им в нови продукти.

Ето някои ползи от рециклирането:

 • Запазва природните ресурси. Рециклирането на материали като хартия, алуминий и пластмаса запазва природни ресурси като дървета, руди и петрол и намалява въздействието върху околната среда от минното дело и дърводобива.
 • Намалява отпадъка
 • Спестява енергия     
 • Създава работни места в отрасли като управление на отпадъците, събиране и преработка.
 • Намалява замърсяването чрез намаляване на необходимостта от нови производствени процеси, които освобождават замърсители и парникови газове. Рециклирането също така намалява замърсяването на водата въздуха и почвата, свързано с изхвърлянето на отпадъци.
 1. Използване на енергоспестяващи крушки

Енергоспестяващите крушки първоначално са по-скъпи от традиционните крушки, но те могат да спестят пари в дългосрочен план поради по-дългия си живот и намаленото потребление на енергия. А знаеш ли, че ако всички започнем да използваме енергоспестяващи крушки, това ще е равносилно на премахването на милион коли от пътя.

 

Всеки от нас може лесно да приложи поне една от тези стъпки и да допринесе за опазването на природата ни. Ще се радваме да споделиш със свои близки или приятели тези идеи.

My Sippos лого - термобутилки и чаши за многократна употреба