Чудиш  се какво е необходимо, за да полетиш с парапланер и да изживееш невероятната емоция на това екстремно преживяване?! Тук за твое удобство сме описали полезни съвети – всичко стъпка по стъпка.

 1. Сдобий се с ваучер

  Най-напред трябва да се сдобиеш с ваучер. Вариантите за това са два – да закупиш ваучер за полет с парапланер от сайта или да си от щастливците, които го получават като подарък от своите близки.

 2. Избери дата за твоя полет

  След като вече имаш ваучер, следващата стъпка е да избереш кога искаш да летиш. В специалния ни онлайн календар можеш да видиш следващите дати, на които ще се провеждат полети. Избери деня и часа, които са най-удобни за теб.

  Полетът с парапланер е изключително зависим от метеорологичните условия. Можем да сме най-сигурни дали времето ще е хубаво 3-4 дни преди съответната дата. Затова и в календара няма да видиш много активни дати.

 3. Резервирай дата и час

  Резервирането на дата и час става, като въведеш номера на своя ваучер, три имена, телефон, имейл и тегло. Последното е необходимо, за да подсигурим най-подходящата екипировка за теб.

 4. Запознай се с локацията, от която искаш да летиш

  Прочети повече полезна информация за особеностите на локацията преди полета. Къде е срещата с инструкторите и как да стигнеш до там. Откъде ще излетиш и къде ще кацнеш, както и другИ полезнИ СЪВЕТИ и любопитна информация. В страница „Локации“ има подробна информация за всяко място. Ако има нещо, което не ти е ясно, можеш да попиташ инструктора, когато ти се обади за потвърждение.

 5. Прочети статията с полезни съвети: „Как да се подготвим за тандемен полет с парапланер“

  От нея ще разбереш важна информация за самия полет, като:

  – поне 2 часа преди полет не трябва да се храниш обилно
  – имаш нужда от стабилни и удобни ниски обувки, дълъг паналон, връхна дреха и слънчеви очила
  – абсолютно забранена е употребата на алкохол, упойващи и наркотични вещества преди полет и още други ключови за безопасността неща

 1. Потвърждение от инструктора

  2 дни преди избраната от теб дата инструкторът ще се свърже с теб по телефона, за да потвърди, че ще летите или за да насрочите друга дата, ако според метереологичната прогноза условията не са подходящи за осъществяване на безопасен полет.

 2. Срещни се с инструктора

  Срещата с инструктора обикновено е близо до мястото за излитане на локацията. Например при Сопот обикновено се сращате на лифта и се изкачвате заедно до поляната, от която стартира полета.

 3. Предай ваучера на инструктора и попълнена декларация

  Важно е в деня на полета да носиш своя ваучер заедно с попълнена и подписана декларация. Декларацията се намира на гърба на допълнителното описание, което си получил заедно с ваучера. Ако не я носиш, ще ти бъде дадена такава на място.

 4. Инструктаж

  Преди да полетите, инструкторът ще ти проведе инструктаж за всичко, което предстои. Изслушай цялата важна информация и полезни съвети с повишено внимание. Когато сте във въздуха, е изключително важно да изпълняваш всичко, което ти казва инструктурът, за да се насладиш на приятен и безопасен полет.

 5.  Получи сбруя от инструктора

  Това е т. нар. седалка, в която сядаш и за която се закрепва крилото на парапланера.

 1.  Проверка на екипировката

  Започва същинската подготовка за полета – разпъване на крилото, слагане на нужната екипировка (сбруя, каска). Всяка една стъпка се осъществява заедно с инструктора. Той ще провери щателно дали всичко по екипировката е изрядно и сложено правилно

 2.  Затичване

  За да се изпълни крилото с въздух, трябва да се затичаш леко на поляната заедно с инструктора, обикновено около 5 до 10 метра.

 3.  Полет

  Вече си в небето! Полетът носи неописуемо усещане за свобода, радост и въодушевление. Наслади му се максимално. За да запечаташ завинаги тези незабравими минути, можеш да си поръчаш фото и видео заснемане.

 4.  Приземяване

  Колкото и красиво да е горе, все някога се налага да се слезеш отново на земята. Времетраенето на полета зависи от избрания пакет и от метереологичните условия. За да се приземиш безаварийно, просто се довери на инструктора и следвай дословна всяка команда, която ти дава.

 5.  Получаване на снимки и видео от полет

  Със сигурност ще искаш да запомниш този уникален ден от живота ти и дори да разкажеш на приятели за видяното и преживяното. Снимките и видеото от твоя полет с парапланер ще получиш до няколко дни на посочения от теб e-mail.