Красив парапланер игра на земята.

Парапланеризъм – истини и заблуди

  • 17 юни 2022

Истини и заблуди за парапланеризма

Парапланеризмът или параглайдинг е сравнително нова форма сред дейностите на открито. Основните елементи от екипировката за практикуването му са парапланер и седалка, така наречената сбруя. Парапланерът е крило от въздухонепроницаем плат, и представлява вид безмоторен летателен апарат. Въздухът обтича “крилото” парапланер и така се получава разлика в налягането, създавайки въздушна сила помагаща да се осъществи летенето.

Задължително ли е обучението по парапланеризъм?

И да и не! Обучението е препоръчително. В България има няколко клуба предлагащи обучение. В западните райони има в София, Перник, в района на Сопот са позиционирани клуб Скайномад и Скай Камп, в източна част сме ние Fly Academy Sliven и обучаваме с нова екипировка закупена 2021 година и с единствения инструктор жена. В морските райони Варна и Бургас има клубове, но само в Бургаски клуб обучават.

Мога ли да летя на парапланер без предварителна подготовка?

Да! Но само в тандем с опитен инструктор! Не препоръчваме да се опитвате да летите сами. Само с гледане на клипчета в интернет дори опитен спортист НЕ може да лети без предварителна подготовка, вероятността да се контузи е голяма.

Парапланерът не се различава от парашута?

Не! Парашутът и парапланерът са различни летателни средства със сходни конструкции, но с различна цел: парашутът се използва за безопасно спускане на човек от всяка височина предимно от самолети и по-модерните разновидности скок с парашут от сгради или мостове, докато парапланерът има за цел да прелети на дълги разстояния. Парапланерът излита от земята (хълм, планина), дизайнът и формата на крилото му са аеродинамични и това позволява летене. В спокойни условия движението на парапланера е с характеристика 10 метра напред 1м на долу.

Парашут в полет. Цвят синьо и бяло.
В полет с парапланер. Красиво небе с облаци.

Парапланерите се използват само за спорт?

Да! Това е така, но може да добавим също че парапланерите могат да се използват и при екологична инспекция на район, при проверка на електропроводи и тръбопроводи, за снимки или видео заснемане на труднодостъпни райони. Полет с парапланер в тандем се използва при провеждане на обучителни и развлекателни полети в областта на туризма. 

Делтапланерите летят по-бързо от парапланерите?

Вярно е! Максималната скорост на парапланера е до 70 км/ч, а скоростта на делтапланерите може да достигне 130 км/ч.

Препоръчителните сезони за обучение по парапланеризъм са пролет и есен?

Да, вярно е! В много клубове обучават начинаещите през пролетта и есента, главно заради спокойните атмосферни условия. Обучението може да се провежда и през зимата, но тогава периода за обучение е доста по дълъг и труден, защото студът влияе на физическото и психическо поведение на обучаващият се.

Парапланеристите притесняват ли пилотите на самолетите?

Това е вярно! Парапланерите, особено моторизираните, се характеризират с мобилност, могат да се излитат и кацат отвсякъде. Освен това те не се виждат на радара на самолета. Следователно могат да попаднат на пътя на самолета по всяко време.

Овладяването на парапланеризма е по-лесно и по-бързо от делтапланеризма.

Много школи предлагат да ви обучат в парапланеризъм за 5-7 дни и делтапланеризъм за 10-15 дни. И мнозина имат силно убеждение, че е по-лесно да се научиш да управляваш парапланер, отколкото да пилотираш делтапланер. Въпреки това, като се вземат предвид спецификата на всеки летателен апарат, както и еднаквата вероятност за възникване на извънредна ситуация по време на полет, ще са необходими равен брой часове и сили за овладяване на контрола и на двата апарата.

Едни и същи места ли са подходящи за излитане с парапланер и делтапланер?

Факт. Има места, които парапланеристите заобикалят заради силни възходящи въздушни потоци и силна турбуленция, докато конструкцията и скоростта на делтапланера позволява летенето в такива.

Ако крилото на парапланера се сгъне, тогава пилотът незабавно ще падне на земята.

Не! Това няма да се случи. Съвременният дизайн на парапланера му позволява да се възстанови бързо в режим на летене. Вярно е, че за да случи това, пилотът се нуждае от опит. Във всеки случай екипировката за парапланеризъм включва и резервен парашут който е монтиран под седалката на пилота и се издърпва допълнително със специална дръжка. Следователно в критична ситуация пилотът има резервен вариант.

Полет за двама с парапланер

Правилата за движение за парапланеристите са същите като за автомобилистите?

Не или частично ги свързва думата движение. Необходимо е винаги да се оглеждате внимателно преди излитането и при кацането. Когато летят на една и съща височина един срещу друг два парапланера, се използва принципът “отклоняване вдясно”. Или например, ако летателните апарати са се срещнали на склона на хълм, то пилотът с хълма от дясно е с предимство.

Летенето в гръмотевична буря е животозастрашаващо!

Да! Наистина е така. Гръмотевичните облаци са в състояние да “всмукнат” летателните средства и с бясна скорост да ги понесат нагоре. Турбуленцията е толкова силна, че става невъзможно парапланера да се контролира. От няколко години насам и големите самолети заобикалят такъв вид облаци. В света има няколко случай на оцелели парапланеристи попаднали в буреносни облаци.

Най-известният такъв е на чешката пилотка Ева Вишневка. При полет на състезание от Световната купа в Австралия я засмуква буреносен облак и тя оцелява. Има документален филм за любопитните слагаме линк.

Сигурно имате още много въпроси за заблуди или истини свързани с хвърченето! Ще се радваме да ни ги задавате за да може заедно да се развиваме.