Излитане на учебен парапланер в кадър и втори на заден план. Локация Сливен- Синилка. Флай Академи

🤩Как да се науча да летя с парапланер?

 • 10 февруари 2023

8 съвета за желаещия да се научи да лети с парапланер и какво трябва да знаеш преди да станеш парапланерист

Гравитацията е повече от сила на природата – тя е изпитание за смелост и въображение. Парапланеризмът е красив отговор.

Парапланеризмът е екстремен спорт, при който пилотите летят с помощта на вятъра преодолявайки гравитацията. Това не е спорт, който препоръчваме да се учиш самостоятелно. Най- бързо и безопасно е като преминеш обучителен курс по парапланеризъм. Така постигането на мечтата за самостоятелно летене с парапланер ще бъде вълнуваща част от твоето житейско приключение. Всичко е ново, дори най-малките полети с парапланер ще бъдат огромни постижения.

✔Ако четеш този пост, вероятно си мечтал или сънувал да полетиш като птица.

Решението ти да се гмурнеш в света на летящите хора трябва е да е обмислено, защото веднъж като се докоснеш до свободата на полета с парапланер, животът ти се променя.

Отговори си на тези три въпроса;

 • Убеден ли си, че искаш да придобиеш и това ново умение?
 • Имаш ли възможност да отделиш време и финансов ресурс?
 • Ще бъдеш ли постоянен, осъзнат и упорит в обучението си по парапланеризъм?

✔Ако имаш три положителни отговора, значи е назрял момента да се учиш да летиш с парапланер.

Първи съвет – свързан е с избора на клуб за обучение по парапланеризъм!

Необходимо е внимателно да избереш спортен клуб за обучението си. Това са най – важните хора, на тях ще трябва да се довериш. Всъщност този процес е двустранен. И те трябва да изпитват сигурност в теб и да ти се доверят. Необходимо е да им покажеш желание да се учиш. В България има  клубове  в Перник, Сопот, Асеновград, Сливен, Бургас и Варна.

Ние от Fly Academy сме позиционирани в Сливен и обучаваме с околностите на града, обособени са следните учебните места за обучение по парапланеризъм, полигон Камен, с.Глуфишево, с.Панаретово, Сотиря и местност Синилка, общо 7-8 стартови площадки с различна височина. Обучаваме с екипировка закупена 2021г на немските производители на парапланери Up-paragliders, Swing и най-добрите сбруи в света Woody Valley. Предлагаме групови и индивидуални курсове по парапланеризъм. И сме горди, че си имаме жена инструктор в екипа в лицето на Даниела Димитрова (Дани или Дънди и т.н)

Втори съвет – проучване на спецификите!

 • локация на обучение
 • с каква екипировка разполага клубът (година на производство и летателни часове на парапланера)
 • групово или индивидуално ще е обучението
 • каква е цената на курса по парапланеризъм, колко дни продължава, програма по дни
 • какво включва цената (екипировка, транспорт до местата за летене, обяд, лиценз и т.н)
 • колко инструктора ще те обучават, препоръчваме минимум 2-ма без значение дали се учиш сам или сте група от 3-4 желаещи
 • допълнителни такси, като застраховка и настаняване за нощувки

Трети съвет – трябва да знаеш!

За да се учиш да летиш с парапланер;

 • не е нужно да имаш опит, но е важно да си в добра физическа форма
 • не се изискват медицински прегледи, но трябва да си в добро здраве
 • ако страдаш от някакво заболяване трябва да кажеш на инструктора и да се посъветваш с твоя лекар

Четвърти съвет – какви дрехи са ти необходими?

В хода на един тренировъчен ден по парапланеризъм ще имаш периоди на интензивна активност и ще се сблъскваш с различни метеорологични условия. Затова е добре да си облечен с подходящи дрехи и обувки за планина.

Препоръчваме;

Обувки подходящи за парапланеризъм високи обхващащи глезена.
 • Яке и панталони от здрава материя спираща вятъра – Декатлон

 • Чифт тънки ръкавици са от съществено значение, защото предпазват не само от студ, но в процеса на обучение осъзнаваш, че са важен елемент от екипировката по парапланеризъм.

Пети съвет – какво ще научиш в процеса на обучение по летене с парапланер

 • ще започнеш с изучаването на парапланериски речник, важен за процеса на обучение и летене като – сбруя, колани, подлитане и т.н..
 • първите ти дни, в зависимост от времето, обикновено са съсредоточени в тренировките на земята, така наречената ИГРА НА ЗЕМЯТА или Граунд хендинг, кайтинг – основен градивен елемент в процеса на обучение по парапланеризъм.

 

➡Правилото е, че както се държи парапланера на земята, така се държи и във въздуха. Всичко, което правиш на земята, е пряко свързано с това как крилото ще реагира във въздуха. Така че, е важно да имаш добро усещане за поведението на парапланера преди краката ти да напуснат земята.

Това е важен период и за двете страни, защото усета и успеваемостта при всеки е различна. Тук трябва да кажем, че програма на Fly Academy за обучение има утвърдени стъпки и не пропускаме елементи, докато не преценим, че може да продължим безопасно напред.

Кайтингът е най-важният елемент за развитието ти като пилот, в началото е малко смущаващ, но с времето и опита става изключително забавен.

Шести съвет – бъди готов за това при обучението ти по парапланеризъм!

 • Първите дни ще научиш всички елементи от екипировката по парапланеризъм.
 • Правилната метео обстановка за изпълнение на първите подлитания и първоначални полети.
 • На специален стенд ще пробваш сбруята, в която ще седиш докато летиш.

След като овладееш контрола на парапланера на земята, което не е толкова лесно, колкото изглежда, ще бъдеш научен да излиташ и да кацаш. Първите ти полети ще бъдат по права линия само на няколко метра над земята. Малките първи полети на тренировъчния хълм ще бъдат едни от най-запомнящите се. Когато покажеш овладяване на предадените уроци, ще преминем плавно към по –високите места за летене и така, стъпка по стъпка, ще те научим да летиш самостоятелно.

Седми – отговорност. Ние сме отговорни за теб!

По време на обучение ще имаш радио връзка с инструктора. Използват се радиостанции с голям обхват, преди всеки полет се прави пред полетен брифинг, където се разясняват моментните метео условия, като се коментира и прогнозата за времето. Защото най – важният елемент за безопасно обучение е подбирането на подходящото време за полет с парапланер. Слушането и разбирането на обясненията са важни, ако нещо не ти е ясно просто питай, пак питай. Така ще се изгради симбиозата инструктор – курсист и всеки ще си има отговорност.

Осми съвет! Бъди по – добрата версия на себе си и съдни мечтата за самостоятелно летене с парапланер!

 • Покажи на инструктора си, че си придобил знанията за безопасно летене с парапланер по време на курса
 • Че знаеш и разбираш спецификите на екипировката по парапланеризъм
 • Че си научил техниките за излитане видовете заходи при кацане с парапланер и поведението му във въздуха
 • Не се поддавай на страха и паниката, ако усетиш, неувереност сподели с твоя инструктор – неговата работа е точно в това да бъде до теб и да те насочва в развитието ти като парапланерист. 

Парапланерите са летателни апарати и както при всяко въздухоплавателно средство, внимателно обучение е от съществено значение, за да се избегнат сериозни инциденти. Летателната подготовка е вълнуваща, физическа и предизвикателна.
Научаването на нов набор от умения, речник и мускулна памет може да бъде трудно – но наградата от летенето с парапланер си заслужава!

Парапланеризмът предлага преживяване на пълна свобода и чиста радост, сливане с природата. Ако някога си стоял гледайки в небе и си мечтал да полетиш и да се рееш като птиците в небесната шир – парапланеризмът е начин да превърнеш тази мечта в реалност!

С пожелание за успешни, вълнуващи и много на брой полети с парапланер!
Автор: Даниела Димитрова – Флай Академи