Локация за тандемен полет с парапланер: Беклемето

 • Актуално към: 2024 г.

Беклемето се нарича местността в най-високата точка на билото в Старопланинския проход Троян – Кърнаре, по-известен с името Троянския проход. С годините там са се обособили две стартови площадки за парапланеризъм и ние ги наричаме Беклемето – Арката (север) и Беклемето-Юг.

Стартови площадки за тандемен полет с парапланер над Беклемето:

При първата локация, Арката, се лети от билото на планината, а това е възможност да се открият невероятно красиви гледки във всички посоки. Ако условията позволяват и видимостта е добра, на изток се вижда старопланинското било чак до връх Ботев, на север се открива долината на река Бели Осъм, където е разположен и гр. Троян. На запад се откриват от пръв поглед връх Вежен и връх Баба,  на юг е Средна гора, а в далечината се виждат силуетите на планините Родопа и Рила. Голяма красота. Специфичното при Арката е, че летенето е вид склоново реене. Това означава, че не се качваме до облаците, а летим в района на старта, като се издигаме максимално на 500 метра над терена. Подходящи месеци са летните от юни до октомври.

Беклемето-Юг е подходящ за панорамни, прелетни и акро полети с парапланер. В полет се вижда билото на Централен Балкан, връх Вежен, Средна гора, Арката на Беклемето и панорамния път през прохода, който е все едно от картичка от Алпите – омайваща красота.

ОЩЕ ЗА ЛОКАЦИЯТА

ИМЕ НА СТАРТА

 • Беклемето – Арката (север)
 • Беклемето – Юг

ИМЕ НА МЯСТОТО ЗА КАЦАНЕ:

 • Беклемето-Арката (север)
  Кацането е там, откъдето излитаме. Затова ако сте с компания, всички ще се насладят на полета.
 • Беклемето-Юг
  Възможни места за кацане са голяма поляна над старта или земеделски земи източно от село Христо Даново.

ВЪЗМОЖНИ МЕСТА ЗА СРЕЩА С ИНСТРУКТОРИТЕ:

 • Директно на старта ЛИНК https://goo.gl/maps/SMoH2CHg1xsYYqzF8
 • Или в центъра на село Кърнаре – линк https://goo.gl/maps/MmgT7ByFXAozSXti6

ДОСТЪП ДО СТАРТА:

 • Беклемето – Арката (север)

На върха на билото, точно на превала на прохода, има малка отбивка в източна посока, където по тесен асфалтиран път се стига до паметника „Арката на свободата”. От това място на практика може да се излети от всякъде, защото релефа е с идеален наклон и открити поляни. В годините обаче с практиката сме обособили две стартови площадки в района, в зависимост от силата и посоката на вятъра.

  • Едната стартова площадка е разположена точно от северната страна на Арката, подходяща за излитане при наличието на минимум 5 м/с северен вятър
  • Втората стартова площадка е на един километър източно по билото в посока х. Дерменка, подходяща за излитане при вятър от 5 м/с, идващ от североизток.
 • Беклемето – Юг

Стартът се намира от южната страна на планината на 10 км. от село Кърнаре в прохода на един голям десен завой, където пътя тръгва в северна посока към билото. Представлява хубава тревиста поляна, точно под главния път. До мястото се стига с автомобил.

УПЪТВАНЕ ДО КАЦАЛКАТА:

 • Беклемето-Арката (север):  Ако сте успели да стигнете до старта, значи сте намерили и кацалката – от Беклемето-Арката се излита и каца на едно и също място.
 • Беклемето-Юг: Възможни места за кацане са голяма поляна над старта или земеделски земи, източно от село Христо Даново.

Виж Google Maps карта с навигация до старта