Локация за тандемен полет с парапланер: нос Калиакра, Топола, Варна

  • Актуално към: 2022 г.

Полетът от село Топола до нос Калиакра е най-дългото склоново летене в България – летим над морето в продължение на 16 километра. При този удивителен полет летим над “Топола Скайс”, гр. Каварна, мидената ферма “Дълбока”, закътаното рибарско пристанище след плаж “Зеленка”. Можеш да се насладиш на това приключение с  пакет за полет с парапланер “Мега емоции”

Самият нос е архитектурен, исторически и природен резерват и се намира близо до селата Българево и Свети Никола, в най-югоизточната част на Добруджанското плато. Той е вдаден 2 километра навътре в морето. Това го прави не само изключително впечатляващ, но и много удобен за убежище както на кораби. Това е място с голямо разнообразие от редки животински и растителни видове.

ОЩЕ ЗА ЛОКАЦИЯТА

ИМЕ НА СТАРТА

с. Топола, между 100м  до 199м н.в.

ИМЕ НА МЯСТОТО ЗА КАЦАНЕ:

Кацаме обратно на поляната, от която сме излетели.

ВЪЗМОЖНИ МЕСТА ЗА СРЕЩА С ИНСТРУКТОРИТЕ:

Срещата е на поляната за излитане.

ДОСТЪП ДО СТАРТА:

Село Топола е разположено между гр. Балчик и град Каварна, на около 60 километра северно от Варна. Западно от него се намира вилната зона на Топола.

Малките китни вили са построени на ръба на склона с прекрасна гледка към морето. Точно там се намира и поляната подходяща за стартова площадка. Останала незастроена и в същото време достатъчно голяма за безопасно излитане и кацане с парапланер. Стартът се намира на около километър в западна посока от центъра на селото по асфалтиран път.

УПЪТВАНЕ ДО КАЦАЛКАТА:

От гр. Варна тръгвате посока гр. Балчик по път Е 87. На кръговото на Балчик продължаваш посока гр. Каварна. След 7-8 километра в дясно има бензиностанция 24 часа (жълто-синя). След нея на 50 метра е табела с надпис с. Топола (1 километър), веднага  се завива в първата възможна улица след табелата в дясно. Минаваш две кръстовища и на третото кръстовище завиваш надясно при табелата с надпис PRINCESS OF THE SEA. След около километър в ляво по посока на морето е поляната, която търсиш!

Препоръчваме да имате нещо дребно за хапване и задължително вода за пиене, защото в близост няма работещи заведения или магазини.

Виж Google Maps карта с навигация до старта