Локация за полет - Рила, Боровец

Локация за полет с парапланер: връх Мусала, курорт Боровец, планина Рила

  • Актуално към: 2024 г.

Полетите с парапланер в Рила се изпълнява от две стартови площадки – Боровец – Маркуджик 2 и връх Калин.

Полетът от Боровец дава възможност 15 минути след излитане да видиш връх Мусала в краката си. Времетраенето  зависи от капризите на времето, но обикновено, когато изпълняваме такъв вид полет с парапланер, летим колкото може повече. Ако условията са добри за летене, полетът може да продължи и няколко часа.

Второто място за изпълнение на полет с парапланер в Рила е в близост до язовир Калин, който е най – високо разположеният язовир в България и на Балканския полуостров. Намира се в северозападна Рила и е единственото място с проходим живописен път с денивелация над 1700 метра, започващ от село Пастра.

Рила е една от най-красивите планини в България и е привилегия да я разгледаш от въздуха, независимо от избора на старт. Организацията за летене с парапланер в планина като Рила е доста трудоемка и сложна работа, необходимо е търпение и синхронизация на всички фактори. Наблюдаваме прогнозата за времето дни преди полет, обръщаме специално внимание на всички компоненти, но в крайна сметка всичко си заслужава, що се отнася до Рила. Това е приказно място за летене с парапланер, затова имаме и възхитителни подаръчни пакети.