Локация за тандемен полет с парапланер: град Сопот (град Карлово)

  • Актуално към: 2024 г.

Сопот е малко старопланинско градче, разположено на южните склонове на Стара планина, в Карловската котловина. Природните особености, релефът и микроклимата в котловината несъмнено оправдават етикета на Сопот “най-добро място за летене с парапланер в България”. В полет с парапланер се вижда цялото старопланинско било на изток чак до вр. Вежен , на запад до първенеца на Стара планина – връх Ботев, на север ще видите от високо вр Левски и връх Купена, а на юг красивата Карловска котловина, Средна гора в далечината силуетите на Родопа и Рила планина.

С годините Сопот се превърна в любимото място по повечето летящи хора. Инфраструктурното развитие на града дава възможност за организация на една чудесна уикенд почивка, съчетана с любимото хоби или опознаване на природните красоти. При едни от последните инвестиции в района беше обновен лифтът и беше изграден модерният комплекс „Гнездото”, с прилежащ плувен басейн, ресторант, кафене и най-добрата джелатерия в централна България.

Сопот предлага много добри условия за пренощуване. Има многобройни къщи за гости, където за закуска можеш да опиташ домашно приготвени палачинки с домашно сладко. Ако си с голяма компания, последните години се предлагат модерни къщи за гости без хазяи. Цените за настаняването варират от 10 лв. до 30 лв на легло. Обикновено летните месеци е необходимо да си планирате нощувката, защото трудно се намират свободни места в последния момент.

Тези фактори на куп правят Сопот най-предпочитаното място за парапланеризъм, както от напреднали, така и от тези, които за първи път изпитват удоволствието от безмоторното летене.

ОЩЕ ЗА ЛОКАЦИЯТА

ИМЕ НА СТАРТА

Сопот/ лифт Сопот- междинна лифтова станция

ИМЕ НА МЯСТОТО ЗА КАЦАНЕ:

Манастирска поляна

ВЪЗМОЖНИ МЕСТА ЗА СРЕЩА С ИНСТРУКТОРИТЕ:

  • паркинга на лифт Сопот
  • пред билетна каса на Лифта
  • пред кафе „Гнездото“ намиращо се на 5 метра от паркинга

ДОСТЪП ДО СТАРТА:

Полетите с парапланер се изпълняват от планината, намираща се на 2 км от Сопот, северозападно от центъра на града. До нея се стига по асфалтиран път, а при началната станция на лифта има голям и удобен паркинг

Лифтът стига до хижа Добрила, но стартовата площадка за се намира на 5 минути от междинна лифтова станция “Сопот”. Представлява голяма хубава поляна, с тучна трева без камъни и храсти, идеална за безопасно излитане.

Пътуването с лифта от началната до междинната станция, където се намира старта, е 17 минути. Лифтът работи целогодишно, без почивен ден.

  • Лятното работно време за сезон 2022:

Понеделник до четвъртък: работи само ако има събрана група около 10 човека
Петък до неделя 9:30ч. до 19:30ч.

  • Зимно работно време:

Понеделник до петък 8:30ч. со 16:30ч.

Цената на еднопосочния билет е 15лв.

УПЪТВАНЕ ДО КАЦАЛКАТА:

Мястото за кацане се намира в източния край на паркинга и както името Манастирска поляна подсказва, е голяма поляна, удобна за приземяване.

Виж Google Maps карта с навигация до старта