Пролетна снимка от високо на станцията на връх Ботев

Локация за тандемен полет с парапланер връх Ботев

  • Актуално към: 2024 г.

Полет с парапланер от връх Ботев – Стара планина

Билото на Стара планина с акцент връх Ботев

Връх Ботев е най-високият връх в Стара планина, гордо извисяващ се в нейната централна част. При хубаво време и добра видимост по време на полет се разкриват величествени гледки както към южна и северна България.

Връх Ботев се издига на 2376 м. над морското равнище, което го прави третият по височина в България – след Мусала и Вихрен. Най-близо разположените градове до него са град Карлово и град Калофер.

От подножието си върхът наподобява внушителен по размери стиснат юмрук, както личи и от старото му име – Юмручкал. Южните склонове на връх Ботев са трудно достъпни, а на места са пресечени от отвесни скали, наречени Райските скали, където е най-високият водопад в България и на Балканския полуостров  – Райското пръскало с височина 124,5 метра. Водопадът се захранва от снежните преспи, намиращи се под върха.

Да полетиш с парапланер над връх Ботев – уникално приключение!

Излитайки с парапланер от връх Ботев, пред нас се разкриват величествени бездни от северната му страна. Релефът е много специфичен. Излита от южните поляни пред върха и се лети в своеобразен природен улей. 

Връх Ботев се намира на територията на  Биосферен резерват „Джендема”. Най-големият на територията на Национален парк Централен Балкан и част от програмата на ЮНЕСКО. Джендема обхваща водосбора на Бяла река, горното течение на река Тунджа и ждрелото на река Тъжа.

По време на полет с парапланер над тях вие виждате десетки потоци, които образуват живописен низ от водопади, водоскоци и пръскала. Много вероятно е, прелитайки високо и тихо над тези места, да видим дивите обитатели в естествената им среда. 

Разгледайте нашето предложение за полет с парапланер в тандем с инструктор от връх Ботев. Като цяло малко инструктори могат да си позволят полети от локация връх Ботев, ние имаме радостта в нашия екип да имаме такива.

Ботев връх от птичи поглед
Връх Ботев зимата с поглед над станцията на Ботев

Всички тези фактори, заедно с величествените високопланински гледки правят връх Ботев една от най-екстремните и в същото време завладяваща локация за парапланеризъм. Ако искате да направите уникален подарък вземете полет с парапланер “Мега Емоция” и ние ще се постараем това въздушно приключение да остави слънчев спомен в съзнанието на летящия. Ваучерът “Мега Емоция” е валиден 24 месеца от датата на издаване и дава право на избор между три мега яки локации за полет с парапланер – връх Ботев, Рила (Боровец, Калин, и над Дупница) и нос Калиакра.

Райското пръскало - Ботев от въздуха

Забележителности на път за на връх Ботев и района;

Задължително разгледайте културно историческите природни забележителности в района.

Препоръчваме едно малко бижу където може да хапнете прясна рибка. Ресторант “Бялата река”

✔ Име на старта;

✔ Място за кацане с парапланер;

✔ Възможни места за среща с инструктор;

✔ Достъп до старта за летене:

  • пеша 
  • с джип 

✔ Календар и резервация

  • подходящо време за летене от връх Ботев са месеците: април, май, юни, октомври и ноември
  • резервация онлайн през сайта РЕЗЕРВАЦИЯ или с имейл ✉ препоръчваме резервация да се направи месеци по – рано от желаната дата. Спецификата на времето