Пролетна снимка с много зелено над Шуменското плато при полет с парапланер

Локация за тандемен полет с парапланер Шумен

 • Актуално към: 2024 г.

Полет с парапланер в тандем с инструктор над Шумен 

Шумен е град с история във въздушните спортове. През 1951 г. се създава Шуменският аероклуб. Той се развива в четири основни секции – безмоторно и моторно летене, парашутизъм, авиотехника и авиомоделизъм. Днес в Шумен ежегодно се провеждат състезания по парапланеризъм и авиомоделизъм, както и ежегодното състезание дисциплината „крос-кънтри“ отворена дистанция, т.е. колко най – много като разстояние ще се прелети. При подходящи условия от там се правят най-дългите прелети за любителите парапланеристи – от порядъка на 200 км за един полет.

Причина за  развитието на авиацията в района са благоприятните условия, които предлага Шуменското плато. То се намира югозападно от Шумен, а от въздуха ясно можеш да видиш неговата форма на неправилен четириъгълник. Ясно се вижда и  един от съвременните символи на системата, монументалният паметник, посветен на 1300-годишнината от създаването на българската държава. В полет  с парапланер в посока север се открива впечатляваща гледка към историко-археологическия резерват „Шуменска крепост“, събирала спомени в продължение на хиляди години, използвана от траки, римляни, византийци и българи.

Разгледайте нашите предложения за панорамни и прелетни полети с парапланер, като много често се комбинират видовете летене склоново реене с термично летене.

Полет с парапланер с инструктор над Шумен. Два тандема летят един до друг.
Полет с парапланер в тандем с инструктор над Шумен.

ОЩЕ ЗА ЛОКАЦИЯ – ШУМЕН при ПОЛЕТ С ПАРАПЛАНЕР

✔ ИМЕ НА СТАРТА

Шуменското плато има четири места, обособени за парапланеризъм. В зависимост от посоката на вятъра има източен, югоизточен, южен и североизточен старт. Всички четири места са разположени на разстояние 300-500 метра едно от друго. Тандемни полети се изпълняват на 3 от тях.

✔ МЯСТОТО ЗА КАЦАНЕ

Мястото за кацане се преценява по време на полета, като възможните варианти са;

 • горе на самото плато, на старта при възможност
 • долу на земеделски земи в близост до Шуменското езеро.

✔ ВЪЗМОЖНИ МЕСТА ЗА СРЕЩА С ИНСТРУКТОРИТЕ;

 • срещата е на паркинга пред кафе-аперитива в началото на природен парк “Шуменско плато”
 • източният старт по парапланеризъм – Шуменско плато  Източен старт
 • южен старт 

✔ ДОСТЪП ДО СТАРТА;

 • До всички обособени места за летене се стига по асфалтов път. А на плато и точно до единия старт има детска площадка за малчуганите и модерно кафе –аперитив, което прави посещението му още по-атрактивно.

✔ УПЪТВАНЕ ДО КАЦАЛКАТА;

 • Тъй като кацалката се определя по време на полет в зависимост от метеорологичните условия, упътвания ще получиш от инструкторите на място.

✔ Задължително облекло при полет с парапланер;

 • маратонки с връзки или планински обувки
 • блузка с дълъг ръкав и дълги панталони (предпазна мярка)
 • слънчеви очила заради вятъра
 • багаж до 1кг. с вас във въздуха, всички остани вещи се оставят на земята.

➡Ако сте с ваучер трябва да го носите + попълнена към него декларация намира се на гърба на допълнителното описание към ваучера (ако нямаш такава, ще ти дадат преди полета). Ваучерът се дава на инструктора в едно с декларацията.

 ✔ Резервация за полет с парапланер от Шумен може да направите онлайн през КАЛЕНДАРА ни;

 • Активно летим от края на май до края на октомври
 • Календара е отворен целогодишно и ако решите за летите уикенд ви съветваме поне 10 дни по -рано да си запазите място
 • Потвърждение на полета ще получите 24часа преди избраната от вас дата.

Актуални постове за летене се публикуват в социалните ни мрежи, обвяваме възможните локации за полет с парапланер при 90% сигурна прогноза за времето. Последвайте ни за актуална информация Facebook, Instagram, TikTok.