Локация за тандемен полет с парапланер: Шумен

  • Актуално към: 2022 г.

Шумен е град с история във въздушните спортове. През 1951 г. се създава Шуменският аероклуб. Той се развива в четири основни секции – безмоторно и моторно летене, парашутизъм, авиотехника и авиомоделизъм.  Днес в Шумен ежегодно се провеждат състезания по парапланеризъм и авиомоделизъм, както и ежегодното състезание по „крос-кънтри“ отворена дистанция. При подходящи условия от там се правят най-дългите прелети за любителите парапланеристи – от порядъка на 200 км за един полет.

Причина за  развитието на авиацията в района са благоприятните условия, които предлага Шуменското плато. То се намира югозападно от Шумен, а от въздуха ясно можеш да видиш неговата форма на неправилен четириъгълник. Ясно се вижда и  един от съвременните символи на системата, монументалният паметник, посветен на 1300-годишнината от създаването на българската държава. В полет в посока север се открива впечатляваща гледка към историко-археологическия резерват „Шуменска крепост“, събирала спомени в продължение на хиляди години, използвана от траки, римляни, византийци и българи.

Възможни са панорамни и прелетни полети с парапланер, като много често се комбинират видовете летене склоново реене с термично летене.

ОЩЕ ЗА ЛОКАЦИЯТА

ИМЕ НА СТАРТА

Шумен

ИМЕ НА МЯСТОТО ЗА КАЦАНЕ:

Мястото за кацане се преценява по време на полета, като възможните варианти са горе на самото плато или долу на земеделски земи в близост до Шуменското езеро.

ВЪЗМОЖНИ МЕСТА ЗА СРЕЩА С ИНСТРУКТОРИТЕ:

Срещата е пред кафе-аперитива в началото на природен парк “Шуменско плато”.
ДОСТЪП ДО СТАРТА:
Общо на Шуменското плато има четири места, обособени за парапланеризъм. В зависимост от посоката на вятъра има източен, югоизточен, южен и североизточен старт. Всички четири места са разположени на разстояние 300-500 метра едно от друго.  До всички обособени места за летене се стига по асфалтов път. А на плато и точно до единия старт има детска площадка за малчуганите и модерно кафе –аперитив, което прави посещението му още по-атрактивно.

Стартовете са сравнително лесни и безопасни.

УПЪТВАНЕ ДО КАЦАЛКАТА:

Тъй като кацалката се определя по време на полет в зависимост от метеорологичните условия, упътвания ще получиш от инструкторите на място.

Виж Google Maps карта с навигация до старта